Besin Zincirinde Enerji Akışı Hakkında Bilgi
Bu ders notunda besin zincirinde enerji akışının hangi yollarla gerçekleştiği ve besin zinciri hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Ekosferdeki tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Yeryüzünde besin üretmek için her şey (su, azot, oksijen vb) vardır Ancak bu maddeler canlılar tarafından direkt tüketilmemektedir. Bu yüzden bu maddelerin canlılar tarafından kullanılabilmesi için organik besinlere (karbonhidratlar, proteinler, yağlar vb.) dönüştürülmesi gerekir.
Bitkiler, algler ve bazı bakteriler fotosentez yoluyla inorganik maddeleri organik besinlere dönüştürebilen canlılardır. Bu dönüşüm için güneş enerjisine ihtiyaç duyulur.
Fotosentez yoluyla canlılar ürettikleri besinlerde güneş enerjisini depolarlar. Bu şekilde üretilen besin maddeleri başka canlılar tarafından tüketildiğinde bu enerji besin zinciriyle tüm canlılara dağılır.
Besin zincirinde enerji akışı |
Besin zincirini oluşturan unsurlardan biri üreticilerdir. Besin zincirinin ilk hal-kasım oluşturan fotosentez yoluyla inorganik maddelerden organik madde üreten canlılara üreticiler denir. Dışarıdan güneş enerjisi ve karbondioksit' alarak topraktaki besinlerle birleştirirler. Bitkilerdeki yeşil renk klorofili gösterir. Bitkiler yeşil yapraklanndaki klorofili kullanarak fotosentez yaparlar. Böylece besin üretirler.
Yaşamları için gerekli enerjiyi diğer canlılardan elde edenler ise tüketicilerdir. Tüketiciler üçe ayrılır. Bitkilerle beslenen otçullara birincil tüketiciler denir. Sığır, koyun, geyik gibi otla beslenenler bu gruba girer ve bunlara otoburlar da denir. Birincil tüketicilerle beslenen canlılara
Enerji Akışı
Yeryüzündeki canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Enerji akışının tek yönlü olmasından dolayı yeşil bitkilerin güneş enerjisini tutma işlemini devamlı yapması gerekmektedir. Çünkü sistemin devam etmesi için bu önemlidir.
Enerji akışını sağlayan ve tek enerji kaynağı olan güneştir. Güneş enerji-sinin çoğu üreticiler tarafından tutulmaktadır. Üreticiler, bu enerjiyi, alarak hayatlarını sürdürürken, fotosentezle kimyasal enerjiye döndürmektedirler. Otçulların depoladıkları enerjiyi bünYelerine alarak hayatlarını devam etti-ren etçiller enerji akışını sağlarlar. Ancak asıl olan enerjinin büyük çoğun-luğunu ayrıştırıcılar kullanır.