Hititler Hakkında Bilgi
Kızılırmak kıvrımı içinde kurulan Hititler, zamanla feodal beyliklere son vererek başkenti Hattuşaş olan merkezi bir devlet kurmuşlar; eyaletlere merkezden veliler atayarak devlet otoritesini güçlü tutmuşlardır.
Bu uygulama, tarihte sıkça görülen bir uygulamadır. Sümerlerden Perslere, İslam devletlerinden Avrupa krallıklarına kadar birçok uygarlık varlığını sürdürebilmek için idari denetime önem vermiştir.
Tarihte ilk meclis yönetimi de Hititlerde görülmektedir (Pankuş Meclisi).
Kralın yetkilerini sınırlayan bu meclis, gerektiğinde suçlu gördüğü bir kralı bile yargılayabilirdi. Tavananna denilen kraliçelerin de siyasal yetkileri vardı.
Hititler, tarihteki ilk medeni kanunu oluşturan uygarlıktır. Evlenme, boşanma, miras vb. alanlarda düzenlemeler yapmışlar; evlenmede resmi nikâhı şart koşmuşlardır.
Medeni Kanun; kişiler arasındaki hukuki ilişkileri düzenler. Dar anlamda aileye, mirasa, eşyaya, mallarıo devrine ve borçlara ilişkin hukuk kurallarını kapsar.
Hitit Kralı Telepinus, yaptığı yasayla krala kendisinden sonraki yöneticiyi seçme hakkı getirmiştir (Düzenli veraset sistemi).
Düzenli veraset (tahta çıkma) sistemi olmayan uygarlıklarda taht kavgaları yoğun olmuş; ülke, iç savaş ve dış saldırılara açık hale gelmiştir. Özellikle Orta Asya Türk devletlerinde bu duruma sık rastlanıldığını görmekteyiz.