Tarih Devirleri


Tarih Devirleri 

Tarih devirleri, tarih devirleri hakkında bilgi, tarih devirleri ödevi, tarih devirleri ders notları.

İnsanlar Maden Devri'nin sonuna doğru yazıyı buldular. Yazının bulunuşu Tarih Öncesi Devirlerin sonu, Tarih Devirlerinin de başlangıcıdır. Yazının bulunmasıyla birlikte insanlar yaptıkları işleri, faaliyetleri, düşünceleri sözlü olarak anlatma yerine yazıyla tespit ederek binlerce yıl kaybolmadan kalmasını sağlamışlardır.
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar ve devletlerin tarihlerini büyük ölçüde yazılı belgelere borçluyuz.

Anadolu'nun Tarih Öncesi Devirleri Eski Taş dönemine kadar çıkmaktadır. Hatay'da Mağaracık köyü yakınlarında araştırmacılarca "Birinci Mağara" olarak adlandırılan yer ile aynı bölge Tıkalı Mağara ve Antalya'da Karain mağaralarında Eski Taş dönemine ait kalıntılar bulunmuştur.

Orta Taş döneminde Samsun yakınında Tekkeköy, Isparta bölgesinde Baradiz, Antalya yakınlarında Beldibi önemli yerleşim merkezleridir. Beldibi mağaralarında kayaların üzerine çizilmiş dağ keçisi resmi ilgi çekicidir.
Yeni Taş döneminde Anadolu'da buluntu yerleri hem çoğalmakta hem de bölgelere yayılmaktadır. Burdur - Hacılar, Mersin Yümektepe, Tarsus- Gözlükale, Gaziantep - Sakçagözü, Diyarbakır Çayönü ve Konya - Çatalhöyük bu dönem yerleşmelerinin önde gelenleridir.

Kalkolitik devir Anadolu'da uzun sürmüştür. Bu dönemin önemli merkezleri Erzurum - Pulur, Karaman - Canhasan, Denizli - Beycesultan, Tokat - Horoztepe, Mersin - Yümektepe, Afyon - Kusura. Çorum - Alacahöyük, Çanakkale - Truva ve Yozgat - Alişar, Samsun - İkiztepe höyükleridir.

Yeni Taş döneminde dünyanın en parlak uygarlığına sahne olan Anadolu, Kalkolitik Devrin sonlarında önderliğini kaybetmiş ve ticareti geliştirerek yazıyı icat eden. Mezopotamya ve Mısır'ın gerisinde kalmıştır. Anadolu'da yazı bin yıllık gecikme ile M. Ö. 2 000 nin başlarında kullanılmaya başlanmış ve Tarih çağlarına Mezopotamya ve Mısırdan sonra girilmiştir.

Mezopotamya'nın Tarih Öncesi Devirlere ait önemli yerleşim merkezli M. Ö. 8500'lere tarihlenen (Yeni Taş) Jerika, Habuba, Ebla, Teli Halaf ve El Ubeyd'dir. Mısır'da ise ilk yerleşmeler M. Ö. 6500'lere kadar çıkmaktadır. (Eski Taş Dönemi) Nil'in aktığı vadi sular içinde olduğundan insanlar bu dönemde kıyılarda, göçebelikle uğraşıyorlardı. Nil yatağına çekildikçe aşağıya doğru ineceklerdi, M. Ö. 4000'lerde Hindistan'da İndus Vadisinde Oda Asya'da ve Girit'te de yerleşim olduğu ortaya çıkmıştır.